/ iStock/Getty Images
Полицията в Дрезден е подложена на критики за това, че не е успяла да попречи на провеждането на забранен от съда протест вчера, когато демонстранти излязоха по улиците на източния германски град, за да изразят недоволството си от ограничителните мерки заради новия коронавирус, предаде ДПА.

Според политици, заради слабата реакция полицейски служители и журналисти са станали обект на брутални нападения от страна на протестиращи. Германски депутати поискаха извънредно заседание на парламентарната комисия по вътрешните работи, за да бъде направена оценка на действията на полицията.

Протести в Германия срещу ограниченията заради COVID-19 (ВИДЕО)

Вчера хиляди опоненти на противоепидемичните мерки излязоха по улиците на германски градове, някои от тях в нарушение на забраната за организиране на масови прояви заради пандемията.

В Дрезден стотици привърженици на така нареченото движение "Кверденкен" ("Нестандартно мислене") - съставено от хора, отричащи коронавируса, десни активисти и агитатори против ваксинацията, - се събраха въпреки съдебна забрана.

Експерт: Третата епидемична вълна в Германия е започнала

Около 1000 души преминаха на шествие по улиците на града и пренебрегнаха опитите на полицията да им попречи. В Мюнхен над 50 човека са с повдигнати обвинения след демонстрация вчера - 20 за престъпления и 30 за административни нарушения.

Арестуван е и мъж, заподозрян, че е нападнал журналист. Около 500 полицаи бяха разположени на три митинга в Мюнхен. Те разпръснаха най-големия от тях, близо до сградата на регионалния парламент на провинция Бавария, тъй като повечето от участниците не носеха маска и не стояха на достатъчно разстояние един от друг, каквито са изискванията.

Полицията заяви, че в протеста са се включили около 2500 души - доста повече от заявените 500 участници.         
БТА