/ iStock/Getty Images
Системата КОВАКС - международен механизъм, създаден с цел справедливо разпределение на ваксините срещу COVID-19, има нужда до 2 юни да получи още два милиарда долара, за да успее да ваксинира 30 на сто от населението в 92 бедни страни, предаде Франс прес.

"Имаме нужда от още два милиарда долара, за да можем да повишим ваксиналното покритие (. . .) на 30 процента от населението" в най-бедните страни, получаващи ваксините безплатно". Това трябва да стане "до 2 юни, за да резервираме дозите и да можем да ги доставим през оставащото време от 2021 и до началото на 2022 г.", се казва в спешен апел, разпространен от ръководителите на основните инициатори на КОВАКС, включително Световната здравна организация.

Новите количества се очаква да бъдат добавени към 1,3 милиарда дози, предвидени за бедните страни през 2021 г., което ще позволи да бъдат ваксинирани медиците на предна линия и най-уязвимите групи от населението.

ЕС ще дари 100 млн. дози от ваксини за КОВАКС

КОВАКС вече е доставил 70 милиона дози в 126 страни, но към края на юни няма да му стигат 190 милиона, за да спази първоначалния си график.

Пострадала от подхода "всяка страна за себе си", след като станаха достъпни първите ваксини, тази система не получава обещаните й дози, произведени в Индия, но отклонени от правителството за вътрешно ползване.

"Ако не открием отговор за недостига на дози, последиците може да са катастрофални", предупреждават авторите на документа.
Те настояват, че трябва бързо да бъдат направени дарения на ваксини чрез доказалата се вече система КОВАКС.

СЗО призовава богатите страни да даряват ваксини, вместо да ваксинират децата

В комюникето се изразява благодарност към страните, обещали дози, като Франция, Германия, Швеция, Италия, Испания, Нова Зеландия и Обединените арабски емирства.

САЩ увериха, че ще доставят по този начин близо 80 милиона дози - най-голямото количество от една държава, но засега не посочват точно кой ще ги разпределя и кой ще ги получи.
БТА