/ iStock/Getty Images
Президентът на Гана Нана Акуфо-Адо стана днес първият човек в света, получил инжекция с ваксина срещу КОВИД-19, осигурена чрез КОВАКС - механизма, целящ да направи ваксините достъпни за страните с малък доход, предаде Франс прес.

Седемдесет и шест годишният президент, чиято страна получи в сряда първата в света доставка ваксини от Ковакс, бе инжектиран с първа доза от ваксината на АстраЗенека/Оксфорд. Кадри от събитието разпространи националната телевизия.

"Важно е да дам пример и да покажа, че тази ваксина е сигурна, за да почувстват всички в Гана, че могат да се ваксинират спокойно", заяви в слово държавният глава.

Системата Ковакс си поставя за цел да гарантира тази година ваксини за 20 на сто от населението на близо 200 държави и територии, които участват в нея, но основният й елемент представлява механизъм за финансиране, който дава възможност 92 икономики със среден и малък доход да получат достъп до ценните препарати.

Той бе разработен с цел да богатите страни да не капарират всички дози, които засега се произвеждат в недостатъчни количества, за да отговорят на световното търсене.

Създадена от СЗО, базирания в Женева Световен алианс за ваксини и имунизации (GAVI) и Коалицията за иновации в областта на епидемичната готовност (CEPI), системата КОВАКС сключи с производителите споразумения за два милиарда дози през 2021 г. и си запази правото да купи още един милиард.

Гана в Западна Африка - първата страна, получила ваксини по този начин, е регистрирала досега 84 023 заразени с вируса, 607 от които са починали. Реалните цифри обаче са по-големи, както и в много други африкански страни, където се правят малко тестове.

Освен президента, първа инжекция получи днес и първата дама на Гана. Утре в страната ще бъдат разпределени останалите 600 000 пристигнали дози. До края на годината Гана предвижда да ваксинира 20 милиона от общо 30-те милиона жители на страната.
БТА