/ БГНЕС

Предложената преговорна рамка е предложение на 27-те държави членки на ЕС. Тя отговаря на всички забележки на Република Северна Македония и е основа за напредъка на страната и възможност за това, което чакаме 17 години. Предложението е в пълно съответствие с резолюцията на парламента за позициите на страната в спора с България, каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски на пресконференция след разговорите си с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който е на еднодневно посещение в Скопие.

„От нас зависи решението за бъдещето на страната и на гражданите, които заслужават да живеят по европейски стандарти. Никой не е успял да асимилира македонския народ, нито го асимилира, нито ще го асимилира. Ще имаме време да затворим отворените въпроси със съседите, стига и двете страни да са коректни. Сега е моментът, в който да излезем от ежедневната политика и да действаме държавнически, отговорно и последователно“, каза Ковачевски.

„Първата междуправителствена конференция може да бъде организирана в следващите няколко дни, ако предложението бъде прието от Република Северна Македония", каза Шарл Мишел, който допълни, че предложената преговорна рамка е балансирано решение и целта е ясна - преговорите да започнат.

„Македонският език е вашият език и цялото европейско законодателство ще бъде преведено на вашия език. Систематично ще стоя зад вашите демократични права. Вие сте пример за мултиетническа държава и ако промените конституцията си, това ще отвори преговорите. Решението е ваше, ваш суверенен избор“, каза Шарл Мишел.

Димитър Ковачевски уточни, че предложената от ЕС преговорна рамка не е била разглеждана на днешното заседание на правителството, че след като бъде подготвен вторият протокол, който трябва да бъде подписан между България и Северна Македония, всички документи ще бъдат внесени в парламента на страната, където да бъде взето решението дали да бъде направена следващата стъпка за начало на преговори или не. 

На въпрос за протестите, които от няколко дни се случват пред правителството и на които се настоява преговорната рамка да не бъде приемана, Ковачевски заяви, че всеки има право да протестира, но това, което се случи в рамките на вчерашния ден и това, което научава, че се подготвя за тази вечер, е далеч от приемливото изразяване на лична или политическа позиция.

БТА