Косово през вековете
Косово през вековете / netinfo

Област Косово е разположена в южната част на Сърбия и граничи с Македония, Албания и Черна гора. Провинция Косово е област, която сърбите наричат Косово и Метохия, а албанците – Косова. Тя е разположена в южната част на Сърбия и граничи с Черна гора на северозапад, с областите в централна Сърбия – Рашка, Топлица, Ябланица и Пчиня на север и изток, и с Македония и Албания на юг. Заема площ от 10887 кв. км., а населението й в навечерието на кризата от 1999 година наброява близо 2 млн. души. Столица и най-голям град на областта е Прищина с около 500 хил. души. Други големи градове са Призрен, разположен в югозападната част със 120-хилядно население и Косовска Митровица, намиращ се на 45 км. северно от Прищина.

В античността Косово е заселена от дарданите. След 6-7 вeк тук започват да проникват прабългари и авари, заедно с тях и български славяни. По време на Първата българска държава областта е част от българското землище и е населена с българи. Сръбското проникване е много по-късно – едва през 14 век, когато областта е включена в Душановото царство. За сърбите Косово е свързано с Косовската битка през 1389. По време на турското владичество сърбите заемат само в северозападните части на областта, на запад от линията Прищина - Призрен. На изток живеят българите. Свидетелство за това българско население са съвременните горани - етническа българска група, позната и като торбеши, ислямизирани в 17-18 век.

Албанското проникване в областта започва след 1767, когато голяма част от християнското сръбско и българско население се изтегля заедно с австрийските войски към Дунавската монархия след ликвидирането на Печката патриаршия и Охридската архиепископия. След Нишкото въстание през 1841, което е потушено главно от албански башибузук, на мястото на избитото и прогонено българско население се заселват албанци, които за следващия един век стават преобладаващо население.

Югоизточно Косово е в границите на България по време на Първата световна война (1916-1918), когато е поделено с Австро-Унгария. По време на Втората световна война Косово е част от намиращата се под италиански протекторат Албания.

След Косовската криза от 1999 година Косово се намира под международен протекторат. Водят се преговори между косовските албански лидери и сръбското правителство за решаване на окончателния статут на областта.