Конституционният съд на Чехия разглежда законността на Лисабонския договор
Конституционният съд на Чехия разглежда законността на Лисабонския договор / БГНЕС

Върховният съд на Чешката република започна изслушвания относно законността на Лисабонския договор за реформи в институциите на Европейския съюз, а делото може да се превърне в нов голям удар срещу планираните реформи, след отхвърлянето им на референдума в Ирландия през пролетта, съобщи АФП.

Чешкият президент Вацлав Хавел, чиято страна поема ротационното председателство на Евросъюза от 1 януари, също е сред изтъкнатите противници на Договора от Лисабон. През април чешки сенатори изпратиха договора в Конституционния съд, за да реши дали е съвместим с Конституцията на страната. Президентът оглавява опозицията срещу договора, докато дясно-центристкото правителство настоява той да бъде одобрен.

Клаус каза пред Конституционния съд, че Лисабонският договор противоречи на чешката конституция и на "принципа на суверенитет на Чешката държава". "Лисабонският договор стартира един процес, в края на който ЕС ще бъде домининиращата институция, налагаща стандарти и правила на държавите членки и на техните граждани", каза Вацлав Клаус. Неговият опонент, вицепремиерът Александър Вондра настоя, че "властта няма да бъде предоставена на институциите на Евросъюза до степен, която да означава загуба на суверенитет" за страните членки.

Съдът в град Бърно насрочи следващото заседание за сряда, съобщава БГНЕС.