/ IStock
Камарата на представителите на САЩ подкрепи закон, който предвижда бюджетът за отбрана да достигне рекордните 858 милиарда долара през следващата година - с 45 милиарда долара повече от предложеното от президента Джо Байдън, предаде Ройтерс.

Камарата на представителите прие компромисния вариант на Закона за националната отбрана, който задължително се гласува всяка година и определя политиката на Пентагона, с 350 гласа "за" и 80 гласа "против", което значително надхвърля мнозинството от две трети, необходимо за приемането на закона и изпращането му за гласуване в Сената.

Законът за националната отбрана за фискалната 2023 г. предвижда военни разходи в размер на 858 милиарда долара и включва увеличение на заплатите на военнослужещите с 4,6 %, финансиране на покупки на оръжия, кораби и самолети, както и подкрепа за Тайван, който е заплашен от агресия от страна на Китай, и за Украйна, която се бори с руската инвазия, посочва Ройтерс.

В законопроекта е включена и разпоредба, за която настояха мнозина републиканци, която изисква от министъра на отбраната на САЩ да отмени задължителното ваксиниране срещу COVID-19 на служителите на въоръжените сили.
БТА