Конгресмени призоваха Буш да закрие затвора в Гуантанамо
Конгресмени призоваха Буш да закрие затвора в Гуантанамо / netinfo

140 членове на Камарата на представителите на американския Конгрес /с общо 435 депутати/ призоваха президента Джордж Буш да закрие центъра за задържане на заподозрени терористи в Гуантанамо, предаде ИТАР-ТАСС.

"Гуантанамо опорочава ценностите на нашата нация", подчертава в писмо до Буш авторът на инициативата - демократът Джеймс Моран. Той предупреждава, че ако затворът в американската военноморска база в Куба продължи да работи, това ще постави под заплаха успехите на Съединените щати във войната срещу тероризма и ще предостави аргументи на пропагандата на онези, които се опитват да навредят на страната.

Подписът си под писмото сложи само един републиканец - яростният критик на войната в Ирак Уолтър Джоунс. Моран предложи и да бъде внесена поправка в проекта за военния бюджет за следващата финансова година, която започва на 1 октомври. Тя предвижда парите за затвора в Гуантанамо да бъдат намалени наполовина.

Министърът на отбраната Робърт Гейтс потвърди желанието си да затвори центъра за задържане в Гуантанамо. Гейтс обаче не посочи кога може да стане това. Като основен проблем той представи евентуалните юридически спорове дали е възможно, когато държаните в момента в затвора заподозрени бъдат прехвърлени в Съединените щати, да не бъдат пускани на свобода без процесите им да са доведени до край.