/ iStock/Getty Images
Командващият въоръжените сили на Кения генерал Франсис Огола е сред 10-те военни, загинали при катастрофа на хеликоптер в западната част от страната днес, съобщи президентът Уилям Руто, цитиран от Ройтерс.

Вертолетът се разбил малко след като излетял.

Двама войници са оцелели при катастрофата и са в болница, каза Руто и добави, че е изпратен разследващ екип, за да установи причината за злополуката.

"Нашата родина загуби един от най-храбрите си генерали. Гибелта на генерал Огола е болезнена загуба за мен", заяви кенийският президент на пресконференция.

Руто обяви тридневен национален траур.

Огола беше начело на кенийските военновъздушни сили. След това той се издигна до заместник-командващ въоръжените сили и миналата година бе назначен от Руто за техен командващ.

Огола се присъединява към Силите за отбрана на Кения през 1984 г., обучава се за пилот на изтребител във военновъздушните сили на САЩ и като пилот-инструктор във военновъздушните сили на Кения, информира министерството на отбраната.

Назначавайки генерала за командващ кенийските въоръжени сили, президентът го обвини, че е бил замесен в заговор за отменяне на резултатите от президентските избори през 2022 г., но каза, че той е най-квалифицирания човек за този пост, отбелязва Ройтерс.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Пламен Йотински/БТА