Клинтън обяви в Исламабад проекти за американска помощ за Пакистан
Клинтън обяви в Исламабад проекти за американска помощ за Пакистан / снимки: Reuters

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън обяви в Исламабад американска помощ на обща стойност над 500 млн. долара за няколко големи проекта в Пакистан, един от главните стратегически съюзници на САЩ в Азия, предадоха ДПА и АФП. Основната част от сумата - около 270 млн. долара - ще бъдат инвестирани в иригационни проекти в селски райони и подобряване на водохранилищата в два големи града, единият от които е Пешавар.

Общо 60 млн. долара ще бъдат използвани за подобряване на пакистанските енергийни ресурси, включително завършването на два големи проекта за язовири с водноелектрически централи и разработване на алтернативни източници като слънчевата и вятърната енергия, каза Клинтън. Освен това 50 млн. долара ще бъдат вложени в технологичното модернизиране на пакистански компании, а 100 млн. долара ще бъдат предоставени за кредитиране на малки и средни предприятия.

Това е повратен етап в двустранните отношения. Заедно Пакистан и САЩ работят за превръщането на дългогодишните отношения на сътрудничество в силно, всестранно и трайно взаимнополезно партньорство, каза пакистанският външен министър Шах Махмуд Куреши. Проектите са част от одобрения миналата година от Конгреса на САЩ за Пакистан пакет финансова помощ

Клинтън обяви в Исламабад проекти за американска помощ за Пакистан
netinfo
от общо 7,5 млрд. долара за пет години, чиято цел е да подобри имиджа на САЩ в страната. Клинтън се надява да убеди Пакистан, че дългосрочното партньорство, което му предлагат САЩ, не се ограничава само с борбата с тероризма. „Знам, че за голяма част от пакистанците американските ангажименти се изчерпват със сигурността. Фактът, че това погрешно схващане устоява толкова дълго, ни говори, че сме направили твърде много, за да свържем партньорството ни с конкретни подобрения на живота в Пакистан. Работим упорито, за да променим това разбиране", каза Клинтън на американско-пакистанския стратегически диалог, съобщава БТА.

„Важна сега е сигурността на хората. Сигурността, основаваща се на неща от първостепенна важност в ежедневието като работата, училищата, храната, водата, горивото, равния достъп до правосъдие - това са градивните елементи на устойчивото, процъфтяващо общество", отбеляза още държавният секретар на САЩ.

Клинтън беше на двудневно посещение в Пакистан, а днес следобед пристигна в Кабул, за да участва в предстоящата международна дарителска конференция за Афганистан.