Китай е водещият играч в строителната индустрия на Нигерия, според китайското посолство в Абуджа. Нигерийски строители и инженери казват, че китайски фирми не им дават достъп до големи проекти, съобщава Voice of America.

Инж. Саид Майгари работи в процъфтяващата строителна индустрия на Абуджа. Той твърди, че присъствието на големи китайски строителни компании в Нигерия е ограничило местните строители до по-малки проекти за жилищни сгради.„Нямаме капацитет да се конкурираме с тези чуждестранни изпълнители, защото те имат експертизата и опита. Те имат техническото оборудване, както и финансова мощ. Това кара местните строители да търсят малки жилищни проекти”, заяви Саид Майгари.

Към септември 2021 г. дългът на Нигерия към Китай е 4,1 милиарда долара, главно за инфраструктурни проекти, според Службата за управление на дълга на Нигерия.

Консултантът Джиде Оджо вярва, че китайските заеми са фактор, който принуждава правителството да предостави строителни проекти на чужди компании.

„Китай ще ви даде заема, но също така ще посочи в сроковете и условията, че те трябва да осигурят своя собствена експертиза, за да реализират проекта. Опасението е, че ако не успеем да обслужим дълга, едно бъдещо правителство ще се сблъска с проблеми и някои от тези активи ще бъдат конфискувани“, заяви Оджо.

Президентът на Нигерийското дружество на инженерите Тасиу Саад Гидари-Вудил казва, че нигерийското правителство трябва да създаде среда за подкрепа на местните строители.

Voice of America се свърза с китайското посолство в Нигерия и строителната компания за коментар, но запитването им за интервю е останало без отговор. Китайският посланик в Нигерия посочи в изявление, че страната му е водещият участник в развитието на инфраструктурата на Нигерия, но за инженери като Майгари господството на китайските строителни компании кара много от местните да напуснат, търсейки по-добри възможности.
Voice of America/NOVA