/ Istock
Пълен срив на електрическата мрежа остави цяла Нигерия без ток днес, съобщиха електроразпределителните дружества на западноафриканската държава, предаде Асошиейтед прес.

Прекъсването е засегнало всички 36 нигерийски щата и столицата Абуджа. Мрежата се е сривала многократно и не беше ясно кога ще бъде възстановено електрозахранването. 

Електроразпределителното дружество Енугу (EEDC), което доставя електроенергия в югоизточната част на Нигерия, излезе с изявление, в което съобщи за "пълен срив на системата". "Поради това развитие на събитията ... не сме в състояние да предоставим услуги на нашите клиенти", заяви говорителят на компанията Емека Езех.

Такива сривове в електрозахранването са често срещани в Нигерия, чиято енергийна инфраструктура е разнебитена, което е причина за чести прекъсвания на електрозахранването, отбелязва АП.

"Електроснабдяването ще бъде възстановено веднага след като националната мрежа бъде отново захранена", се казва в изявление на електроразпределителната компания "Кадуна", която снабдява с електроенергия части от северна Нигерия.

Богатата на суров петрол, но бедна на енергия Нигерия произвежда средно 4000 мегавата електроенергия дневно - част от която не може и да достави - за население от над 210 милиона души -  далеч от 30-те хиляди мегавата дневно, от които според властите се нуждае.

Непокриващото нуждите електроснабдяване кара милиони жители да разчитат на бензинови генератори за ток. Цените на бензина обаче се увеличиха повече от два пъти тази година, след като правителството сложи край на въведените преди десетилетия субсидии, посочва АП.
Пламен Йотински/БТА