Каприлес срещу Мадуро на 14 април
Каприлес срещу Мадуро на 14 април / снимка: Reuters

Младият губернатор Енрике Каприлес, водач на венецуелската опозиция и неуспял в кандидатпрезидентската надпревара с Уго Чавес през октомври 2012 година, потвърди кандидатурата си за президентските избори на 14 април. Съперникът му е Николас Мадуро.

Мадуро бе утвърден от своята партия. Междувременно и Венецуелската комунистическа партия, която някога първа издигна кандидатурата на Чавес /1998 г./, също посочи Мадуро за свой кандидат, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Коалицията на опозицията във Венецуела обединява леви античавистки партии и десни партии.

Кратката предизборна кампания обещава да бъде белязана от остро противопоставяне между двамата мъже. В същото време покровителската фигура на Уго Чавес заплашва да увисне над целия избирателен процес.

Според Каприлес назначаването на вицепрезидента за временен президент е конституционна измама. "Народът не е гласувал за теб, момчето ми", каза Каприлес по адрес на Мадуро след траурната церемония по прощаването с Чавес.

Новите избори ще се състоят на другия ден след годишнината от връщането на власт на Уго Чавес /13 април 2002 година/ след опита за държавен преврат срещу него два дни по-рано.

Преди три седмици венецуелски социолози от Hinterlaces посочиха, че в случай на президентска надпревара Ноколас Мадуро ще победи Енрике Каприлес с 14 процента.

С богата политическа биография, въпреки младата си за това възраст, Каприлес проведе през 2012 година динамична кампания в четирите краища на богатата на петрол страна, която го доведе поне до почетна загуба от ползващия се винаги от безрезервната подкрепата на народните класи Уго Чавес. Уго Чавес постигаше това благодарение на извънредната си харизма, въпреки болестта си и заради многобройните социални програми, финансирани от петролните печалби.

Този път динамичният губернатор ще се изправи пред по-малко бляскав противник, но възползващ се от преклонението, което обгръща образа на Чавес и след смъртта му. "Чавес продължава да управлява чрез Мадуро", каза тези дни Хосе Винсенте Рангел, бивш вицепрезидент на покойния лидер на боливарианската революция.

Николас Мадуро, бивш автобусен шофьор и профсъюзен лидер, изкачи едно по едно всички стъпала на властта и от депутат през 1998 година - едновременно с идването на власт на Чавес - премина през министерски постове и достигна на 50-годишна възраст президентството, засега като "временно изпълняващ длъжността".