Канадското издание на сп. Тайм публикува интервю с Калфин
Канадското издание на сп. Тайм публикува интервю с Калфин / netinfo
Канадското издание на списание "Тайм" публикува интервю с българския вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин. Всеки трябва да се потруди за своето място в европейското семейство, казва Калфин по повод членството на страната ни в Евросъюза от 1 януари. Приемането на България в ЕС е резултат от 17 години промени, които превърнаха страната ни от комунистическа държава в държава, споделяща европейските ценности. Това преобразяване не спря с присъединяването на 1 януари, а продължава, отбелязва вицепремиерът.

Според него членството на България в ЕС ще засили интереса сред българите да работят в чужбина, но също така ще насърчи много от сънародниците ни, напуснали родината преди години, да се завърнат. Бъдещето ще покаже, че българските работници не са заплаха за европейския пазар на труда, посочва Калфин.

По повод делото в Либия срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар Калфин изразява позицията на България, че либийският съд не е взел предвид мнението на международни експерти, в това число и писмото на 144 нобелови лауреати, публикувано в сп."Нейчър". Според експертите трагедията с ХИВ-заразата в либийската педиатрична болница не е започнала с пристигането на българските сестри, а съществувала и преди това, припомня българският дипломат.

След години на изолация Либия се отваря към международната общност, но за да се вмести напълно в рамките на международните отношения, тя трябва убедително да гарантира спазването на човешките права, включително и в СПИН-процеса, смята Калфин.

В края на интервюто вицепремиерът цитира думите на еврокомисаря по разширяването Оли Рен, че в Европейската комисия за Румъния и България се говорело като за R&B ("ритъм енд блус" - от първите букви на латиница на двете страни). Имало е спор коя страна е ритъмът и коя - блусът, но накрая всичко приключило успешно.