Канада стана първата страна, официално ратифицирала членството на Швеция и Финландия в НАТО. Това стана по ускорена процедура, веднага след като страните членки подписаха разширяването на разполагащия с ядрено оръжие алианс, предаде Ройтерс.

Присъединителният протокол трябва да бъде ратифициран от парламентите на всички 30 членки на Организацията на Северноатлантическия договор, преди Швеция и Финландия да могат да бъдат защитени от отбранителната клауза на НАТО - че нападението срещу един е нападение срещу всички.
 
Депутатите в Камарата на общините на Канада единодушно подкрепи членството на Стокхолм и Хелзинки. Това стана на гласуване в пленарна зала през юни, преди законодателният орган да излезе в лятна ваканция.

„Исторически ден“: НАТО подписа протоколите за приемане на Швеция и Финландия

Преди да се възползва от административна процедура, която позволи във вторник ратификацията на членството на двете страни официално да стане факт, канадският външен министър Мелани Жоли имаше специален разговор по въпроса с депутатите от опозицията, за да се увери, че са съгласни, заяви говорителят ѝ.

"Искахме да бъдем първата страна, ратифицирала присъединяването", каза говорителят.

Подписването на протокола позволява на Стокхолм и Хелзинки да участват в заседанията на НАТО и да имат по-голям достъп до разузнавателни данни, докато трае процесът по ратификацията.

"Канада е напълно уверена в способността на Швеция и Финландия да се интегрират бързо и ефективно в НАТО и да допринесат за общата отбрана на алианса", заяви канадският премиер Джъстин Трюдо.
БТА