Камерън призна, че е имал акции в офшорен фонд на баща си, разкрит в Панамагейт
Камерън призна, че е имал акции в офшорен фонд на баща си, разкрит в Панамагейт / БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън призна, че до 2010 г. е притежавал акции в регистрирания в Бахамските острови офшорен фонд на баща си, след няколко дни натиск, последвал разкритията в "Панамските документи", предаде Франс прес.

В интервю за телевизия Ай Ти Ви Камерън заяви, че през 2010 г. е продал тези акции за около 30 000 лири (37 000 евро), няколко месеца преди да бъде избран за премиер.

САЩ: Нямаме нищо общо с "Панамските документи"

Камерън е атакуван по този въпрос след разкритието, че баща му Иън Камерън, който е починал през 2010 г., е ръководил този фонд, върху чиито приходи не са били плащани данъци във Великобритания в продължение на 30 години благодарение на сложна схема на панамската юридическа кантора "Мосак Фонсека".

Канцеларията на премиера направи четири поредни изявления, в които се казва, че това е личен въпрос, а самият Камерън във вторник увери, че не притежава "никакви акции, никакви офшорни тръстове, никакви офшорни фондове, нищо от този род".

Путин: Панамските документи са опит на Запада да отслаби Русия

Премиерът повтори, че не притежава никакви акции, но за пръв път призна, че в миналото е имал акции от фонда на баща си.

"Заедно със Саманта (съпругата му) притежавахме 5000 акции в Блеърмор инвестмънт тръст, които продадохме през януари 2010 г. за около 30 000 лири", преди да стана премиер, заяви Камерън пред Ай Ти Ви.

Той настоя, че е плащал данъци във Великобритания върху получените дивиденти и че в действията му не е имало нещо незаконно.

"Нямам какво да крия. Гордея се с баща си и от това, което е постигнал, от фирмата, която е създал и всичко останало. Не мога да понеса името му да бъде очерняно. Имам две къщи, една от които съм отдал под наем, и имам заплатата си на премиер. Нямам акции, нямам инвестиции, имам някакви спестявания", заяви британският премиер.

Камерън призна че е имал акции в офшорен фонд на баща си разкрит в Панамагейт
netinfo
Няколко видни британски депутати призоваха премиера Дейвид Камерън да подаде оставка след признанието му за участие в дейността на офшорни компании, предаде ТАСС.

Уикилийкс: САЩ организираха изтичането на „Панамските документи"

"Камерън имаше шест години (от момента на идването си на власт), за да каже истината пред парламента и народа, но той не го направи. Махай се, лицемер", писа в Туитър лейбъристът Джон Ман, член на специалната фискална комисия в парламента. А заместник-председателят на Лейбъристката партия Том Уотсън призова Камерън да върне на финансовото министерство всички средства, които е получил благодарение на собствеността си на офшорни компании.

Лидерът на партията "Либерални демократи" Тим Фарън остро разкритикува действията на Камерън, като каза, че те "подкопават вярата" в политическите лидери. "В продължение на няколко дни премиерът отричаше своето участие в офшорки, но в крайна сметка трябваше да признае истината", констатира Фарън.

Източник: БТА