Майк Помпео и катарският министър-председател
Майк Помпео и катарският министър-председател / БГНЕС
САЩ и талибаните в събота подписаха комплексно споразумение, което има за цел да сложи край на най-дългата война в историята на Америка.

Ето ключови елементи от трудно постигнатата договорка, която се формира в продължение на повече от година на несигурни преговори.

Изтегляне

Вашингтон и неговите съюзници са готови да изтеглят всичките си сили от Афганистан в рамките на 14 месеца, ако талибаните спазват условията на споразумението. Първоначално САЩ ще намалят своите войски до численост от 8 600 души в рамките на 135 дни от подписването на споразумението, като същевременно напълно изтеглят силите си от пет военни бази. Понастоящем американските военни разполагат с около 20 бази с различна големина в Афганистан, заяви американски служител.

САЩ се изтеглят от Афганистан, ако талибаните изпълнят поетите от тях ангажименти


Ако сделката продължи да се изпълнява, тогава САЩ и партньорите им ще завършат "изтеглянето на всички останали сили от Афганистан".

В бъдеще САЩ също ще се въздържат да заплашват или да използват сила срещу Афганистан или да се намесват във "вътрешните работи на страната".

Преговори и прекратяване на огъня

Сделката също така предвижда разговорите между талибаните и всички "афганистански страни" да започнат на 10 март. Точният състав или кой точно ще представлява афганистанските преговарящи засега не е посочен.

НАТО и Европейския съюз приветстваха споразумението между САЩ и талибаните

В споразумението се казва също, че прекратяването на огъня ще бъде само "точка" в дневния ред на преговорите, което не означава превръщането му в задължителен компонент. Според споразумението, участниците в разговорите "ще обсъдят датата и условията на постоянно и всеобхватно прекратяване на огъня".

Освобождаване на затворници

САЩ и талибаните се съгласиха да разменят хиляди затворници като „мярка за изграждане на доверието“, която да съвпада с началото на разговорите между талибаните и афганистанския екип.
"До 10 март ще бъда освободени до 5000 затворници на талибаните и 1000 затворници от афганистанските сили."

Санкции

САЩ също обещаха да започнат преглед на настоящия списък със санкции, насочени срещу лидерите и членовете на талибаните, с цел премахването на тези мерки до 27 август 2020 година. Вашингтон заяви, че също така ще поеме "дипломатически ангажимент" с членове на Съвета за сигурност на ООН и правителството в Кабул за премахване на талибаните от списъците със санкции.

Ал Кайда

Сделката също така призовава талибаните да предотвратят групировки, включително Ал Кайда, да използват Афганистан като база за заплаха за сигурността на САЩ и техните съюзници. Талибаните ще попречат на такива групи да „набират, обучават и набират средства“ и няма да ги приемат в Афганистан, се посочва в споразумението. Освен това договорката забранява на талибаните да им осигуряват пътувания и документи. Споразумението не уточнява, дали талибаните публично дезактивират и официално прекъсват връзките си с Ал Кайда. Въпреки това държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова талибаните в Доха в събота "да изпълнят ангажиментите си за прекъсване на връзките си с джихадистки групировки".

Връзки

Сделката приключва с обещанието на САЩ и талибаните да изградят "положителни" отношения помежду си, независимо какво правителство бъде съставено след вътрешноафганските преговори. САЩ обещават да "потърсят икономическо сътрудничество" за възстановяването на разкъсаната от войната страна с новото правителството в Кабул.
БГНЕС