Какви позиции заема светът относно Косово?
Какви позиции заема светът относно Косово? / снимки: БГНЕС
Русия се обявява за продължаване на преговорите по проблема за Косово. САЩ се ангажират да сътрудничат тясно със своите партньори по въпроса за Косово. Албания обяви, че ще помогне на Косово в случай на сръбско ембарго, а албанският народ е готов да излезе по улиците, ако техните политици на провъзгласят независимост. Това съобщават днес световните информационни агенции, цитирани от БГНЕС и БТА.

Русия твърдо се обявява за продължаване на преговорите по проблема за Косово. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след заседанието на Постоянния съвет за партньорство Русия-ЕС в Брюксел. По думите му в Русия изхождат от това, че едностранното интерпретиране на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН за Косово е опасно.

Той призна, че позициите на Русия и Европейския съюз се разминават. Докато не се намери решение на този въпрос, оставаме в тесен контакт с ЕС, допълва руският външен министър. Русия и другите членове на Съвета за сигурност на ООН потвърдиха готовността си да положат всички усилия за постигане на компромис, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана.

Съединените щати се ангажираха да сътрудничат тясно със своите партньори по въпроса за Косово, в момент, когато косовските лидери започват консултации със Запада с оглед бъдещо обявяване на независимост. "Ние продължаваме да считаме, че прилагането в действие на плана Ахтисаари ще засили стабилността на региона и ще позволи едновременно и на Сърбия и на Косово да напредва по евроатлантическия път", каза говорителят на Държавния департамент Гонсало Галегос в комюнике.

Представителят на ООН в Косово Марти Ахтисаари предложи независимост под международно наблюдение на сръбската провинция с преобладаващо албанско население.

Същевременно в очакване на “деня Х” за решаване на статута на Косово сърбите и албанците в Косовска Митровица, които ги разделя река Ибър, а ги свързва мостът, на който често имаше кървави сблъсъци, виждат бъдещето си по различен начин. Това се казва в репортаж на македонския вестник “Вечер”.

Албанците очакват от своите политици провъзгласяване на независимост, която се надяват да им донесе по-високи заплати, нови работни места, по-добри закони и по-добър утрешен ден. От другата страна на Ибър сърбите не вярват във възможността за съвместен живот в държава, ръководена от албанците.

Според Барди Бектиши, оператор в телевизия Косово, албанският народ масово ще излезе по улиците, ако техните политици на провъзгласят независимост. На сръбска територия пък се опасяват от избухването на война. Според тях, „ако НАТО вдигне ръка на сърбите, ще започне трета световна война”.

Албанският премиер Сали Бериша заяви, че Албания ще помогне на Косово в случай на сръбско ембарго. В случай на икономическо ембарго от страна на сръбското правителство Албания ще окаже цялостна помощ, предоставяйки на разположение на Косово и международната общност всички свои пристанища и летища, казва Бериша.