Кадафи подкрепя проекта на Саркози за Средиземноморски съюз
Кадафи подкрепя проекта на Саркози за Средиземноморски съюз / снимка: БГНЕС
Муамар Кадафи е уверил френския президент Никола Саркози, че подкрепя изцяло идеята му за създаване на Средиземноморски съюз, съобщи говорителят на френското президентство Давид Мартинон.

По време на втората си среща двамата лидери са обсъдили подробно идеята на Саркози за създаването на такава организация. Кадафи е запознал Саркози с няколко свои идеи в тази насока. Френският президент веднага ги е одобрил, каза Мартинон.

Саркози е призовал Кадафи да осъди открито атентатите в Алжир. Призивът бил отправен, защото при реакцията си за атентатите Кадафи само изразил съпричастност с алжирския народ, но не казал, че осъжда нападенията в алжирската столица, обясни Давид Мартинон.

След срещата си със Саркози, Кадафи участва в конференция, посветена на проблемите на жените по света. В реч пред участниците във форума Кадафи нарече атентатите в Алжир "осъдителни действия" и каза, че ако Ал Кайда стои зад тях, то тя е "банда престъпници".

По-рано либийския лидер се срещна с френски бизнесмени. Той ги призова по-активно да инвестират в Либия, която нарече "море от петрол и хранилище на газ". Кадафи изтъкна политическата стабилност на страната си и заяви, че икономическите отношения не бива да зависят от политическите кризи и от ембарго.