Не се знае колко са жертвите на двата атентата в Алжир
Не се знае колко са жертвите на двата атентата в Алжир / netinfo

Две коли-бомби избухнаха няколко минути една след друга в централна част на алжирската столица и разрушиха офиси на ООН и част от нова правителствена сграда, предадоха световните агенции.

Данните за броя на загиналите са противоречиви, по последни данни жертвите са 74, сред които трима са азиатци. Ранените са десетки, сред тях има и чужденци.

Министърът на вътрешните работи Нуредин Язид Зерхуни на Алжир обяви, че по данни от 15 ч по Гринуич загиналите при двата атентата са 22-ма. Преди това източник от алжирското здравно министерство заяви, че убитите са 67.

Първата бомба избухнала в квартал Бен Акнун на алжирската столица близо до Върховния съд. Няколко минути по-късно камион-цистерна се взривил близо до представителство на ООН в съседния луксозен квартал Хидра, където живеят много чужденци.

Най-малко един служител на ООН е убит, а 13 са в неизвестност. В изявление на организацията се казва, че експлозиите са разрушили местните офиси на Програмата за развитие на ООН и на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Посочва се, че са загинали "няколко" служители. Ако се окаже, че изчезналите са мъртви, това ще е най-кървавата атака срещу ООН от 2003 година насам, когато при атентат срещу седалището на организацията в Багдад загинаха 22-ма души, заяви Мари Хьоз, говорителка на ООН в Женева. В щабквартирата на ООН в Ню Йорк обаче не разполагат с информация дали представителствата на ООН в Алжир са били основната цел на терористите, съобщи Фархан Хак, говорител на генералния секретар на ООН.

Двата атентата с коли бомби в Алжир са дело на Ал Кайда в ислямски Магреб, бившата "Салафистка група за проповед и джихад", заяви Зерхуни, цитиран от Ройтерс. Агенцията цитира и съобщението на групировката "Ал Кайда в ислямския Магреб", поместено върху ислямистки уебсайт, според което атентаторите са Абдул Рахман ал Аасми и Ами Ибрахим Абу Отман. Съобщението е съпроводено със снимки на двамата как държат оръжие.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заклейми терористичните атентати, сред чиито жертви има и служители на организацията, се казва в изявление на пресслужбата на генералния секретар.

Американският президент Джордж Буш изказа съболезнованията си към близките на убитите в този ужасен атентат.

Българският президент Георги Първанов изпрати съболезнователна телеграма до алжирския си колега Абделазиз Бутефлика. „Категорично осъждаме тези брутални и ужасяващи терористични актове и потвърждаваме позицията си в подкрепа на усилията на приятелски Алжир за изкореняване на тероризма, който не може да бъде оправдан с никакви политически, религиозни или други съображения, се казва в телеграмата на държавния глава”, се посочва в телеграмата на българския държавен глава.

Френският външен министър Бернар Кушнер нарече атентатите "варварски акт" и заяви, че макар Алжир да е постигнал голям напредък в борбата срещу тероризма, "подлата твар все още не е мъртва".

Португалското председателство на ЕС също осъди нападението, нанесло удар на мира и стабилността на Алжир. В разпространеното в Лисабон съобщение се подчертава, че ЕС иска да помогне на Алжир да постигне национално помирение и да подкрепи усилията на алжирските власти да преодолеят ужасяващите страдания на алжирския народ от последните десетилетия.

И руският президент Владимир Путин изпрати съболезнователна телеграма на президента на Алжир. "Решително осъждам това отвратително престъпление и Ви уверявам в нашата солидарност и подкрепа. Потвърждавам решимостта на Русия да увеличим взаимодействието с Алжир в борбата с новите предизвикателства и заплахи на екстремизма и тероризма", се казва в телеграма, публикувана от пресслужбата на Кремъл.