/ Gulliver/Getty Images
След тридневни усилия водолази най-после успяха да извадят на повърхността подводницата, която превозва три тона кокаин и която през уикенда беше открита край бреговете на Испания, предадоха от Франс прес, цитирани от БТА.

Подводницата, дълга 20 метра, беше изоставена край бреговете на областта Галисия, в Северозападна Испания. След изваждането й на повърхността тя беше насочена към Алдан, близо до Виго.




Още при откриването и претърсването на подводницата в нея бяха намерени 152 пакета с кокаин. Днес префектът на областта Хавиер Лосада де Аспиасу обяви, че трите тона в нея са можели да бъдат изтъргувани за до 100 милиона евро.




Испанската полиция и финансовото министерство на Испания заявиха, че това е първият път, в който накротрафиканти правят опит да използват подводница в Европа. По думите им тази тактика за контрабанда на кокаин е "доста честа" в САЩ.




Подводницата е била направена от фибростъкло. Тя беше проследена, докато плаваше през Атлантическия океан, и заловена в рамките на международна операция с участието на общо 240 агенти от Испания, Португалия, САЩ, Обединеното кралство и Бразилия. От подводницата кокаинът е трябвало да бъде прехвърлен на друг плавателен съд, но в събота вечерта тримата души на борда й я изоставили насред бурното испанско море. Арестувани са двама еквадорски граждани, в момент, в който са се опитвали да напуснат подводницата. Трети еквадорец е избягал, допълва Асошиейтед прес.

Заловиха подводница с над 2 тона кокаин в Испания

Засега не е ясно къде е бил натоварен кокаинът в подводницата и разследването в тази насока продължава, добавя Франс прес.

"Това беше една историческа операция", каза днес Хавиер Лосада де Аспиасу по повод залавянето на подводницата.
БТА