Израелските власти не пускат мюсюлмани до Ерусалим
Израелските власти не пускат мюсюлмани до Ерусалим / netinfo

Израелските контролно-пропускателни пунктове към Стария град в Ерусалим не допускат хиляди мюсюлмани да стигнат до града за следобедните молитви в първия петък от свещения за мюсюлманите месец Рамазан, прадеде ДПА, позовавайки се на очевидци.

Според очевидците КПП-тата на пътища, водещи към Ерусалим от Рамала, Витлеем и други населени места около Източен Ерусалим, спират хора с палестински документи за самоличност, опитващи се да стигнат до джамията "Ал Акса" на Храмовия хълм.

По-рано полицията бе съобщила, че ще допуска до джамията без специално разрешение мъже над 50 години и жени над 40 години, посочва БТА. Според съобщението всички други, желаещи да влязат в града, трябва първо да са получили разрешение за това. Огромният брой хора, събрали се при КПП-тата обаче е принудил армията да спре да пропуска хора, независимо от тяхната възраст.

Очевидци твърдят, че на места събралите се влизат в сблъсъци с израелските войници на КПП-тата, които използват сълзотворен газ, за да разпръснат тълпата.