Израел е обречен на изчезване, заяви аятолах Хаменей
Израел е обречен на изчезване, заяви аятолах Хаменей / БГНЕС

Израел е обречен на изчезване, заяви иранският духовен водач аятолах Али Хаменей пред 50 000 ислямистки бойци в Техеран, предаде Франс прес. "Основите на ционисткия режим бяха сериозно отслабени и той е обречен на изчезване. Никое насила наложено явление не може да трае дълго", заяви Хаменей пред 50 000 бойци от милициите басиджи.

Иран не признава съществуването на Израел и подкрепя борещите се срещу него движения, припомня АФП.

Няколко часа преди началото на новия кръг преговори по иранската ядрена програма в Женева аятолах Хаменей заяви, че Иран няма да отстъпи и на крачка от ядрените си права и посочи, че макар и той лично да не се меси в преговорите, на преговарящите са били дадени "червени линии", отвъд които да не отстъпват, например обогатяването на уран от Иран и отказът от затваряне на подземния обект за обогатяване във Фордо, предаде Ройтерс.

Хаменей предупреди, че Иран няма да се огъне под заплахата от санкции и че ако бъде нападнат, ще върне удара по такъв начин, че "агресорите никога няма да го забравят", допълва БТА. Той същевременно подчерта, че Иран няма враждебно отношение към американския народ, с който иска да поддържа приятелски отношения.

"Трябва да имаме приятелски отношения с всички страни, дори със САЩ. Ние не сме враждебно настроени към американската нация. Те са като другите нации по света", заяви Хаменей. "Смърт на Америка", скандираха в отговор басиджите, повтаряйки традиционния лозунг на Ислямската революция.