Избраха Георгиевски за шеф на парламента в Македония
Избраха Георгиевски за шеф на парламента в Македония / netinfo

Бившият посланик на Македония в България Любиша Георгиевски беше избран за председател на македонския парламент. Георгиевски беше избран с 69 гласа “за”. От общо 120-те депутати в парламента 20 гласуваха “въздържал се”.

Любиша Георгиевски е депутат от победилата в парламентарните избори партия ВМРО-ДПМНЕ.

Народните представители от партията на Али Ахмети Демократичен съюз за интеграция /ДСИ/ напуснаха заседанието, недоволни, че няма да участват във властта.

Преди това по време на обсъждането на кандидатурата на Любиша Георгиевски от името на парламентарната група на Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ Никола Кюркчиев каза, че неговата партия ще се въздържи при гласуването. Валентина Божиновска пък изрази подкрепата на ВМРО-Народна партия за кандидатурата на Георгиевски.

След гласуването Любиша Георгиевски положи клетва и зае председателското място. “Благодаря на всички, които гласуваха за мен и на онези, които се въздържаха, което създава картината на един наистина демократичен парламент”, каза Любиша Георгиевски в словото си. Той заяви, че ще работи за подобряване на ефикасността и на имиджа на парламента, както и за “мениджиране на конфликтните ситуации”, като при това се позова на жизнения си и професионален опит като професор, режисьор и политик.

Любиша Георгиевски е театрален и филмов режисьор. Влиза в политиката в началото на 90-те години като член на ВМРО-ДПМНЕ. Като кандидат на ВМРО-ДПМНЕ той участва в президентските избори през 1994 г., спечелени от Киро Глигоров.

През 2000 г. Георгиевски беше назначен от тогавашното правителство на ВМРО-ДПМНЕ за посланик на Македония в България. Мандатът му изтече през 2004 г.