Южнокорейските и американските войски проведоха съвместни учения с бойни стрелби с тежки оръжия близо до границата със Северна Корея, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че маневрите са се състояли на фона на критиките на Пхенян срещу Сеул и Вашингтон, че извършват опасни действия, които тласкат региона към "ядрен ад".

Учението на механизираната пехотна бригада на южнокорейската армия и бронираната бригада "Страйкър" на американската армия имаше за цел да провери и повиши бойната готовност, симулирайки вражеска агресия. Маневрите продължиха една седмица, като започнаха на 29 декември и приключиха днес, съобщи южнокорейската армия.

През изминалата година съюзниците увеличиха значително мащаба и интензивността на съвместните си учения на фона на ескалацията на напрежението на Корейския полуостров заради извършваните от Пхенян изпитания както на балистични ракети с голям обсег, така и на тактически оръжия, предназначени за поразяване на цели в Южна Корея и Тихия океан.

Ким Чен Ун: Готови сме да унищожим Южна Корея

Съединените щати разположиха повече военни средства в близост до Корейския полуостров, в това число ядрена ракетна подводница, самолетоносачи и бомбардировачи.

В събота севернокорейският лидер Ким Чен-ун, в края на голяма среща на управляващата партия, разкритикува остро действията на Вашингтон, свързани с разполагането на оръжия в близост до Корейската народнодемократична република (КНДР), и обеща да увеличи ядрения арсенал на Пхенян и да засили му способностите за нападение, за да "умиротвори Юга".

Северът нарече съвместните учения на Юга със САЩ "безразсъдни военни маневри" и се подигра на Сеул, че подкрепя хегемонистичните амбиции на Вашингтон, "когато няма никакъв шанс за победа или оцеляване".

Ким Чен-ун изключи всякакво помирение с Южна Корея

"С дълбоко вкоренен инстинкт за конфронтация марионетките отново отбелязаха новата година, като направиха агресивен избор, който подклажда война", се казва в коментар на официалната севернокорейска новинарска агенция КЦТА. "2024 е годината с най-висок риск от конфликт", се казва в съобщението.

В съвместните учения участваха повече от 110 големи бойни машини, включително танкове на южнокорейската армия, зенитна артилерия и бойни земекопни машини, които бяха подкрепени от американски военни щурмови самолети и бронирани бойни машини, отбеляза южнокорейската армия.

Военноморските сили на Южна Корея междувременно съобщиха, че са провели вчера учения с бойни стрелби и маневри за борба с подводници във водите на изток, запад и юг от крайбрежието на страната с участието на ескадрени миноносци, фрегати и корвети.
 
Симеон Томов/БТА