Жан-Клод Юнкер
Жан-Клод Юнкер / Gulliver/Getty Images
В последния си работен ден начело на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер написа дневния редакционен коментар на "Политико", съобщава БГНЕС.

В него Юнкер се връща назад и поглежда към слабостите и успехите на петгодишния си мандат начело на европейската изпълнителна власт.

Финалната стъпка: Европейският съвет назначи Урсула фон дер Лайен начело на ЕК

Той споделя относно преговорите със Северна Македония и Албания през октомври, че това е неизпълнение на даденото обещание на двете страни.

„Ако силата на Европа се състои в това да бъдем доверен партньор, някой, на когото може да се разчита да защитава глобалния ред, основаващ се на многостранни правила, нашата слабост се състои в това, че не спазваме обещанията си - нашите и тези на нашите международни съюзници. Най-добрият пример е нашата политика на разширяване и срамната неспособност на европейските лидери да спазят обещанията си за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания, след като тези правителства изпълниха необходимите критерии. Уважението трябва да бъде спечелено и ако искаме да запазим доверието в нас, трябва да направим това, което сме казали, че ще направим - вътре и вън“, написа Юнкер в своя прощален коментар. 
БГНЕС