Италия арестува близо 400 имигранти като знак за по-твърда политика
Италия арестува близо 400 имигранти като знак за по-твърда политика / снимка: БГНЕС
Италианската полиция обяви, че е арестувала стотици хора, заподозрени, че са нелегални имигранти, в знак на решителните намерения на премиера Силвио Берлускони да наложи строг контрол в тази област. Броят на арестуваните е 383, от които 268 са чужденци. 53 души незабавно са били изпроводени до границата за експулсиране. Акцията продължила една седмица и обхвана район от Северна Италия до Неапол.

По време на предизборната си кампания Берлускони обеща строги мерки срещу нелегалните имигранти, които мнозина обвиняват за многобройни престъпления. Арестуваните са пристигнали от Източна Европа, Албания, Гърция, Северна Африка и Китай и са обвинени в различни престъпления - от нелегално проникване в Италия до проституция, трафик на наркотици и грабежи.

Новият министър на вътрешните работи на страната Роберто Марони бърза с подготовката на извънредни закони, които да върнат паспортната проверка на границите на Италия в Европейския съюз, въпреки че тя е членна Шенгенската зона. Той иска и да направи незаконната имиграция престъпление, наказвано със затвор.