Ислямска държава има строги правила за сексуалните отношения с робини
Ислямска държава има строги правила за сексуалните отношения с робини / ThinkStock/Getty Images

Документи, намерени при акцията на американските сили за спецоперации през май, при която беше убит финансовия шеф на ИД Абу Саяф, разкриха, че джихадистите имат специални правила за сексуални отношения с робини, предаде Ройтерс.

"Теолози" на "Ислямска държава" са издали много подробни предписания какви да са сексуалните отношения на собствениците на поробени от екстремистката групировка жени с тях, вероятно в опит да овладеят злоупотребите при третирането на пленените жени, както ги наричат те.

Жени язиди с ужасяващи разкази за робството в „Ислямска държава"

Т.нар. "фетва" има силата на закон и показва как групировката се опитва да тълкува по своему вековни учения, за да оправдае сексуалното заробване на жени на териториите под неин контрол.

Фетвата е част от многото документи, пленени при американската операция и разкриващи как е организирана ИД - от управлението на паричните потоци, използването на откраднатия петрол и античните предмети, до отношението към поробеното население.

Осем месеца в лапите на ислямистите: 18-годишно момиче разказва

Религиозните правила например забраняват на баща и син да имат сексуални отношения с една и съща робиня, на собственик да има такива отношения едновременно с майка и дъщеря. Забраняват се и отношения с робиня, която е "съсобственост" на няколко души.

ООН и правозащитни организации обвиняват ИД в системно отвличане и изнасилване на хиляди жени и момичета, включително 12-годишни, най-вече от язидското малцинство в Северен Ирак. Много от тях са били дадени на бойците като награда или са били продадени като сексуални робини.

В плен на Ислямска държава: Разказът на 22-годишната Леа

В някои отношения фетвата стига по-далеч от всички публикувани преди от екстремистите предписания за робините. Тя съветва собствениците на робини "да проявяват състрадание и да бъдат добри с тях, да не ги унижават и да не им възлагат работа, която не могат да вършат". Освен това собственикът не бива да продава робинята на човек, за когото знае, че ще я малтретира.

Професор Абдел Фатах Алауари, декан на Ислямския теологичен университет "Ал Азхар" - 1000-годишен център за ислямски науки в Египет, казва, че "Ислямска държава" няма нищо общо с исляма и преднамерено изопачава вековни предписания, които имат за цел по-скоро да сложат край на робството, а не да го насърчават.

Тежката съдба на заложничките на "Ислямска държава"

"Ислямът проповядва освобождаване на робите, а не поробване. При появата на исляма робството вече го е имало. Юдаизмът, християнството, древногръцката, римската и персийската цивилизации са го практикували и са превръщали жените на враговете си в свои наложници. Ислямът смята това за нещо отвратително и е положил усилия постепенно да го премахне", каза Алуари.

През септември 2014 г. над 120 ислямски учени от цял свят изпратиха открито писмо до водача на ИД Абу Бакр ал Багдади, оборвайки религиозните аргументи за много от действията му. Учените специално подчертаха, че връщането на робството е забранено от исляма.

Източник: БТА