Иран ще спре да обогатява уран до 20%, ако получи ядрено гориво
Иран ще спре да обогатява уран до 20%, ако получи ядрено гориво / снимка: Reuters, архив

Иран е готов да се откаже от обогатяването на уран до 20 процента, ако получи от големите световни сили гаранция, че ще му доставят ядреното гориво, от което се нуждае, заяви иранският президент Махмуд Ахмадинеджад, цитиран от Франс прес.

"Ислямската република Иран винаги е казвала, че ако европейските страни доставят на Иран гориво с 20 процента чистота за реакторите ни, няма да има проблем" Иран да спре да обогатява уран до 20 процента, заявява Ахмадинеджад в интервю, чийто текст е поместен в сайта на иранското президентство.

В Москва започна поредният кръг преговори между Иран и страните от групата 5+1 (САЩ, Китай, Русия, Великобритания, Франция и Германия) по ядрената програма на Техеран, предадоха ИТАР-ТАСС и Асошиейтед прес.

Страните от Шесторката искат Иран да ограничи обогатяването на уран, което може да се използва както за ядрено гориво, така и за изработване на ядрени бойни глави. Иран заявява, че ядрената му програма е с изцяло мирни цели, посочва БТА.

В преговорите в Москва участват върховният представител на ЕС за външните отношения и сигурността Катрин Аштън и секретарят на Висшия съвет за национална сигурност на Иран Саид Джалили, който е иранският главен преговарящ по ядрените въпроси. Русия е представена от заместник-външния министър Сергей Рябков, а САЩ - от заместник-държавния секретар по политическите въпроси Уенди Шърман.