Ирак задържа боец на Ислямска държава с американски паспорт
Ирак задържа боец на Ислямска държава с американски паспорт / ThinkStock/Getty Images

Боец от САЩ на "Ислямска държава" беше задържан в Северен Ирак, след като дошъл от контролирана от групировката територия в Сирия, предаде Ройтерс, като се позова на американската телевизия Си Ен Ен.

Генерал-майор Фейсал Хелкани от иракските кюрдски милиции "пешмерга", които играят важна роля в борбата с ИД, съобщи, че предалият се боец е 27-годишният Мухамад Джамал Амин, американски палестинец, воювал в редиците на ИД в Ирак. Генералът не каза обаче кой е родният град или щат на Амин.

Според телевизия Си Би Ес той бил от Вирджиния и се опитвал да се върне в Турция. Баща му бил от Палестина, а майка му от иракския град Мосул. Смята се, че Амин два-три месеца е воювал на страната на джихадистите.

Кюрдските сили първоначално стреляли предупредително, когато видели мъжа, тъй като го помислили за атентатор самоубиец. Той обаче се идентифицирал като бивш член на "Ислямска държава" и казал, че иска да се предаде.

Боецът носел със себе си много пари в брой, три мобилни телефона и три документа за самоличност, включително американска шофьорска книжка, съобщи Асошиейтед прес.

Източник от Държавния департамент на САЩ, пожелал анонимност, каза за Ройтерс, че департаментът знае за появилите се съобщения и проверява достоверността им.

Иракчаните вярват, че САЩ са в таен заговор с Ислямска държава

Наемници от 86 страни се бият на страната на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, а общият им брой е между 27 000 и 31 000 души.

Пет хиляди европейски граждани са в редовете на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Холандският министър на външните работи Берт Кундерс обясни, че интернет е едно от основните средства за радикализация, а образованието е ключ в преодоляването на радикализацията.

Източник: БТА