Ирак създава регионален съюз по модела на ЕС
Ирак създава регионален съюз по модела на ЕС / БГНЕС

Ирак изложи плановете си за създаване на регионален съюз в областта на икономиката и сигурността в Близкия Изток, който ще бъде изграден изключително по модела на Европейския съюз. Правителственият говорител Али ал-Дабах обяви предложението при посещение в Института за мира /правителствен изследователски център/ във Вашингтон, съобщи "ИЮ Обзървър", позовавайки се на АФП. Дабах каза, че вече са в ход неофициални преговори с Кувейт, Сирия и Турция, макар че те още не включват Иран.

Към проекта има "силен интерес", каза иракският правителствен говорител пред АФП. Целта на Багдад била да включи в бъдещия съюз също Йордания и Саудитска Арабия, а на един следващ етап - държавите от Персийския залив - Бахрейн, Оман, Катар и Обединените Арабски емирства /ОАЕ/, но не и Израел. Предлаганият блок ще се опита да намали търговските бариери между страните-членки, да развие съвместни икономически проекти, както и да създаде система за разпределение на водните ресурси и електроенергията.

Дневният ред на бъдещият съюз включва разрешаване на граничните спорове и съвместна борба срещу въоръжения екстремизъм. Иракският план, който според Дабах е "визията" на правителството в Багдад, си поставя за цел и подобряването на петролния и газовия транзит и построяването на пътища между Персийския залив и Средиземно море.

"Новият Ирак може да приведе региона към модела на ЕС. Ирак ще стане главен фактор за стабилността", цитира британският в. "Дейли телеграф" казаното от иракския служител. Предложението е последното от поредица подобни регионални сдружения, моделирани по примера на ЕС, отбелязва "ИЮ Обзървър".

Африканският съюз, конфедерация от 52 държави, беше учреден през 2002 г. като развитие на Организацията за африканско единство. Организацията все още е в стадий, много далечен от каквото и да било подобие на ЕС. Съюзът на Южноамериканските нации или Unasur е междуправителствен съюз, формиран през май, тази година и обединява два съществуващи митнически съюза Mercosur и Общността на Андите, допълва БГНЕС.