Ингрид Бетанкур и трима американци бяха освободени
Ингрид Бетанкур и трима американци бяха освободени / снимкa: БГНЕС
Колумбийският министър на отбраната  Хуан Мануел Сантос обяви, че Ингрид Бетанкур и трима американски заложници са освободени, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Те бяха държани няколко години в плен в тайни лагери в джунглата от лявоориентирани партизани.

Министърът на отбраната на Колумбия заяви, че и четиримата са в добро здравословно състояние. Заложниците - Ингрид Бетанкур и американците Марк Гонсалвес, Томас Хауис и Кейт Стенсъл бяха освободени при въздушна операция с хеликоптери на колумбийската армия, добави министърът на пресконференция.

При операцията, извършена в провинция Гуавиаре, в Югоизточна Колумбия, бяха освободени и 11 колумбийски военни, главно офицери. "Заложниците бяха освободени при военна операция, по време на която стана възможно да се проникне в първия кръг на Въоръжени революционни сили на Колумбия /ФАРК /, а именно тези, които са охранявали през последните години голяма група заложници", уточни министърът на отбраната.

46-годишната Ингрид Бетанкур, бивш кандидат за президент и бивша депутатка от "зелените" в колумбийския парламент, бе държана в плен повече от шест години. Бетанкур, която има френско и колумбийско гражданство, бе отвлечена от партизаните по време на предизборната й кампания за президентски избори. Тя бе видяна за последно в заснет в края на миналата година видеоматериал, на който изглеждаше много слаба и унила, държана в лагер в джунглата.