Инцидент от първа степен в ядрената централа в Западна Франция
Инцидент от първа степен в ядрената централа в Западна Франция / снимкa: БГНЕС

"Изтичане на материал", класифициран като инцидент от относително ниската първа степен, бе регистриран в предпазна конструкция в завода за преработка на ядрено гориво в Ла Аг, Западна Франция, съобщи днес енергийната компания "Арева", цитирана от Франс прес.

Инцидентът няма никакви последствия за здравето на персонала и за околната среда, подчертава компанията в изявлението си.

Френската агенция за ядрена безопасност класифицира като инцидент от първа степен по осемстепенната скала (от 0 до 7) за ядрените аварии изтичането на материал на 24 септември при препълване на контейнер с плутоний, уточнява компанията.

"Материалът е бил ограничен в предпазната камера, в която е извършена операцията. Работата е била преустановена, а материалът - събран", се допълва в изявлението. Това е четвърти инцидент от първа степен, регистриран в същия завод от началото на годината, отбелязва АФП.

Няколко аварии бяха регистрирани във Франция в последните месеци, четири от тях в атомната централа "Трикастен", в югоизточната част на страната. Сто работници от централата бяха леко заразени от радиоактивен прах. Инцидентите в "Трикастен" и "Роман сюр Изер" предизвикаха тревога и съмнения сред обществеността на Франция, където ядрената енергетика осигурява 80 процента от потребяваната електроенергия. Природозащитниците от "Грийнпийс" настояха дори за национални дебати по ядрената тема.

През 2007 г. агенцията за ядрена безопасност на Франция е регистрирала 86 инцидента от първа степен. /БТА/