III Световен конгрес против смъртното наказание след дни в Париж
III Световен конгрес против смъртното наказание след дни в Париж / netinfo
Третият Световен конгрес против смъртното наказание ще се състои от 1 до 3 февруари в Париж по инициатива на правозащитната асоциация "Заедно срещу смъртното наказание" (ЗССМ), предаде Франс прес.

Над хиляда души се очаква да участват във форума във френската столица, който е третият поред след конгресите в Страсбург през 2001 г. и в Монреал през 2004 г. Стотина от тях ще изнесат доклади.

"Въпросът за смъртното наказание е актуален повече от всякога", посочват от ЗССМ. Правозащитниците припомнят смъртната присъда срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар в Либия и екзекуцията на Саддам Хюсеин на 30 декември, която според асоциацията е извършена "по недостоен начин след несправедлив процес".

В географски план трябва да се действа в три основни посоки за премахване на смъртното наказание, заяви при представянето на форума бившият френски министър на правосъдието Робер Бадентер, който е в основата на премахването на смъртното наказание във Франция през 1981 г. Според него първата основна посока е Китай, "вторият фронт са Съединените щати, а третият, разбира се, е Близкият изток".