/ Thinkstock/Getty Images
Куче, участвало в състезанието за кучешки впрягове „Идитарод“ в Аляска, е открито три месеца след изчезването си. От мига на бягството си, четириногият дезертьор“ е изминал повече от 241 километра, съобщава Асошиейтед прес. 

Кучето е намерено в безопасност след като изчезва от контролен пункт на състезанието „Идитарод“. Водачът на кучешкия впряг Себастиан Дос Сантос Борхес вече е с Леон, както се казва кучето, и ще се върне с него във Франция, добавят организаторите на състезанието.
След като Леон изчезва през март от контролния пункт „Руби“ , веднага се организира акция по издирването му.  

През май жителите на град Макграт в Аляска, на над 193 километра южно от пункта, съобщават на директора на състезанието Марк Нордман, че често са виждали Леон близо до местна хижа.

Домакинът на хижата и един от водачите на кучешки впряг оставят храна на Леон, с надеждата да го примамят и да го хванат. 

Успяват рано сутринта в събота и описват кучето като „кльощаво, но привидно здраво“.

През следващите дни Леон ще премине прегледи, за да му бъде издаден сертификат за здравното му състояние, и да може да лети до Франция със стопанина си. 

Състезанието за кучешки шейни в Аляска започна тази година на 6 март, северно от Анкъридж. Трасето е дълго близо 1609 километра, а маршрутът превежда водачите през неопитомената и неумолима ледена пустиня на Аляска. Впряговете преминават през две планини, замръзналата река Юкон и ледовете на Берингово море по западното крайбрежие на щата. 

Победител в тазгодишната надпревара стана Брент Сас, който премина на 15 март прочутата финална линия в Ном.

 На 12 март дузина кучета пристигат с впряга на Дос Сантос Борхес в „Руби“, на около 804 от началото на състезанието. На следващия ден Борхес напуска „Руби“  с 11. 
БТА