/ Gulliver/Getty Images
Хърватия ще купи 12 френски изтребители Рафал с цел да модернизира военновъздушните си сили в сделка на стойност 999 милиона евро, заяви хърватският премиер Андрей Пленкович, цитиран от Ройтерс.

Сред другите оферти в процеса имаше такива от САЩ, Швеция и Израел.

Хърватия се присъедини към НАТО през 2009 г. и към Европейския съюз през 2013 г.

Военновъздушните й сили включват ескадрила от руски самолети МиГ-21, датиращи от периода на бивша Югославия, но те са остарели и малко от тях са в изправност.

Животът на нашите МиГ-21 изтича през 2024 година, каза Пленкович.

Изборът на френските самолети, обявен от Пленкович, идва след продължителна тръжна процедура, която беше неколкократно отлагана. Другите оферти включваха нови Ф-16 от САЩ, нови ЯС-39 Грипен от Швеция и използвани Ф-16 от Израел, посочва Асошиейтед прес.

Пленкович посочи, че най-голямата военна покупка на Хърватия от отцепването й от Югославската федерация ще бъде на стойност 999 милиона евро и ще включва 10 едноместни и два двуместни двумоторни самолета Ф3Р Рафал.

Пакетът ще включва летателните апарати, обучение на екипажа и някои оръжия, според хърватските медии. Първите шест изтребителя ще бъдат доставени през 2024 г., а останалите - през следващата година.

Членката на НАТО и ЕС Хърватия се намира в надпревара във въоръжаването със съюзничката на Русия Сърбия, която наскоро получи шест изтребителя МиГ-29 втора ръка от Русия и други четири от същия тип от Беларус по-рано този месец.

"С покупката на многоцелевите самолети ние ще си осигурим мощни възпиращи способности спрямо възможни атаки срещу нашата страна", заяви Пленкович на правителствено заседание, на което беше одобрена покупката.

Френското министерство на отбраната заяви в съобщение, че изборът на Хърватия "значително ще подсили стратегическото партньорство между Франця и Хърватия".

"Това е втората европейска страна, която избира Рафал, и петата в света", след Катар, Египет, Индия и Гърция, се посочва в съобщението.

Това е втори тръжен процес за покупка на модерни изтребители в Хърватия. През 2018 г. споразумение за покупка на 12 използвани Ф-16 от Израел беше отменено, след като САЩ не одобриха продажбата на самолетите американско производство, които бяха надградени с израелско оборудване. 
БТА