/ Gulliver/Getty Images
Венецуелският опозиционер Хуан Гуайдо, признат от около 40 държави за временен президент на Венецуела, съобщи, че американската хуманитарна помощ ще влезе в страната на 23 февруари въпреки съпротивата на държавния глава Николас Мадуро, предаде АФП.
 
На митинг в Каракас Гуайдо заяви, въоръжените сили, които остават верни на Мадуро, трябва да допуснат помощите от храни и лекарства, които започват да се трупат на границата.
 
Първата партида хуманитарна помощ за Венецуела е доставена в Колумбия

Гуайдо призова около 250-те хиляди доброволци, записали се да участват в извозването и раздаването на помощта, да са в готовност, тъй като ще трябва да се формират колони.
 
"Хуманитарната помощ ще влезе във Венецуела, това е сигурно! Защото узурпаторът няма да има друг избор освен да напусне Венецуела. Не за първи път Венецуела ще трябва да се освобождава от тиранин, да се надяваме обаче, че този ще е последният", заяви Гуайдо, председател на единствената институция под контрола на опозицията - парламента.

Хуан Гуайдо изкарва хората на улиците заради хуманитарните доставки

След Колумбия, която стана първата точка за струпване на американска помощ за венецуелците, Бразилия също се съгласи да създаде център за складиране на помощи в граничещия с Венецуела северен щат Рорайма.

Мадуро: Няма да позволя фалшиви хуманитарни помощи
БТА