Холивудски звезди надигнаха глас срещу жестокостите в Дарфур
Холивудски звезди надигнаха глас срещу жестокостите в Дарфур / netinfo

Цяла плеяда холивудски звезди надигна глас за прекратяване на жестокостите в Дарфур, предадоха световните агенции.

Благотворителната фондация "Джоли-Пит", създадена от известните актьори Анджелина Джоли и Брад Пит, преведе на ООН един милион долара за оказване на помощ на бедстващото население в западната суданска област.

Режисьорът Стивън Спилбърг се присъедини към хора от холивудски звезди, които призовават Китай да окаже натиск върху суданските власти да се съгласят на разполагане в Дарфур на миротворческа мисия на световната организация. Носителят на "Оскар" изпратил писмо до китайския държавен ръководител Ху Цзинтао през април, след като разбрал за стратегическата подкрепа, която оказва Пекин на Хартум.

Спилбърг поискал среща с Ху, но до момента не е получил отговор.

108 американски конгресмени изпратиха аналогично писмо до китайския лидер, в което искат от него да убеди суданските власти да сложат край на кръвопролитията.

В момент, когато някои групи и политици от цял свят призовават за бойкотиране на предстоящите догодина Олимпийски игри в Пекин заради китайската подкрепа за Судан, администрацията на американския президент Джордж Буш коментира, че тази идея не е добра. "Всяка страна, включително Китай, е длъжна да направи всичко по силите си, за да убеди Судан да приеме сили на ООН", подчерта същевременно говорителят на Държавния департамент Шон Маккормак.

Британският постоянен представител в световната организация Емир Джоунс Пари съобщи, че страната му, Франция и Съединените щати оказват натиск за по-бързо укрепване на изпитващите затруднения миротворчески части на Африканския съюз в Дарфур и за намирането на политическо решение на конфликта в суданската област.