/ Gulliver/Getty Images
Хиляди хора излязоха в Мадрид на демонстрация с призив към участниците в климатичната конференция на ООН в испанската столица да вземат мерки срещу глобалното затопляне, съобщи Франс прес.

Шествието тръгна от гара "Аточа". Демонстрантите издигнаха плакати с надписи "Без планета няма бъдеще" и "Политици, Земята умира". В него се очаква да се включи и испанският актьор Хавиер Бардем.

Предлагат на Грета Тунберг да пътува от Лисабон до Мадрид с магаре

 

Gulliver/Getty Images



"Не можем да чакаме повече", защото "хора страдат и умират от извънредното климатично положение", каза преди началото на шествието шведската активистка Грета Тунберг.

"Надявам се искрено, че 25-ата конференция на ООН за климата ще доведе до конкретни резултати", каза тя на обща пресконференция с други млади активисти.

"Стачкуваме от повече от една година, а в глобален план нищо не се е променило, климатичната криза все още се игнорира от хората на власт", добави тя.

Обезвредиха граната в Мадрид

Друг протест е планиран за в чилийската столица Сантяго, където трябваше да се състои 25-ата конференция на ООН за климата, но впоследствие форумът бе преместен в Мадрид заради масовите протести в Чили.
БТА