Хаос в Монмартър, 150 000 парижки студенти на улицата
Хаос в Монмартър, 150 000 парижки студенти на улицата / снимка: БГНЕС

Сблъсък между студенти и полицията е имало снощи в Париж, последван от погром в артистичния квартал Монмартър, съобщава АФП.

 

Началото на протестите е започнало със събирането на хиляди студенти в района на Сорбоната. След това студентската акция е прераснала в хаос и безпорядък, като в нея са взели участие около 150 000 души. Последвали са стълкновения с органите на реда и истински погром над Монмартър, където са били разбити витрините на супермаркети и две банки.

 

Причините за студентския протест засега остават неясни. Ден по-рано около 200 000 студенти блокираха работата на парижкия Институт за политически изследвания в знак на протест срещу неравенството във висшето образование във Франция, припомня БГНЕС.

 

С частична парализа на транспорта започна общонационалният ден на стачки и демонстрации във Франция за протест срещу антикризисната политика на президента Никола Саркози, предаде ИТАР-ТАСС.

 

Основната част от стачките и демонстрациите ще е днес, но още снощи работещите в железопътния и градския транспорт излязоха в стачка. Стачкуват и служителите на петролната компания "Тотал", която неотдавна обяви, че ще съкрати около 560 работни места в заводите си във Франция.

 

Общонационалният ден на протест се провежда по призива на основните френски синдикати. Френските работещи и синдикатите им протестират срещу икономическата политика на управляващите в условията на криза. Те смятат, че е погрешно да се помага само на банки и фирми, а да не вземат мерки за увеличаване на работните заплати и покупателната способност на работещите.

 

Днес в основните гладове на Франция ще се състоят над 200 митинги и демонстрации. Това е вторият общонационален протестен ден във Франция от началото на годината.