Ситуацията в либийския град Дерна, където преди дни загинаха хиляди хора при тежки наводнения, е тъжна моментна снимка на състоянието на нашия свят, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш при откриването на дебата на Общото събрание на ООН.

Все още морето изхвърля на брега тела на загинали при бедствието, същото това Средиземно море, където милиардери плават с яхтите си, каза Гутериш и заклейми това неравенство и тази несправедливост.

След наводненията в Либия: Броят на загиналите достигна 11 300 души

Либийците "многократно са били жертви - жертви на конфликти, жертви на климатичен хаос, жертви на лидери - близки и далечни, които не успяха да намерят начин за постигане на мир. Хората в Дерна живяха и умряха в епицентъра на това безразличие, каза Гутериш.

Нашият свят става неконтролируем, допълни той.

"Геополитическото напрежение нараства. Глобалните предизвикателства се увеличават. Ние изглеждаме неспособни да отговорим заедно", каза Антониу Гутериш.

"Изправени сме пред редица екзистенциални заплахи от климатична криза до разрушителни технологии и това става в момент на хаотичен преход", каза генералният секретар. Той уточни, че говори за прехода от Студената война, когато международните отношения бяха гледани през призмата на две свръхсили, към многополюсен свят.

Гутериш осъди инвазията на Русия в Украйна, извършена в нарушение на Устава на ООН. Той предупреди, че светът се нуждае отчаяно от хранителните продукти, които Украйна и Русия произвеждат, за да бъдат стабилизирани пазарите и да се гарантира продоволствената сигурност.
Любомир Мартинов/БТА