/ БГНЕС, архив
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди снощи новото севернокорейско изпитание на балистични ракети, чиято цел според Пхенян е била да се тренира удар срещу американски бази в Япония, предаде Франс прес. Северна Корея изстреля вчера четири балистични ракети в морето северозападно от Япония, с което разгневи Токио и Сеул.

"Тези действия нарушават резолюциите на Съвета за сигурност и сериозно подкопават регионалния мир и стабилност", се казва в декларация на Гутериш, прочетена от негов говорител.

Северна Корея изстреля четири балистични ракети

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун оцени като успех едновременното изстрелване на четири балистични ракети, съобщи севернокорейската агенция КЦТА, цитирана от ТАСС.

"Едновременното изстрелване на четирите ракети беше толкова точно, че в полет те напомняха на група самолети, изпълняващи фигури от висшия пилотаж", заявил Ким Чен-ун, цитиран от КЦТА, която не уточнява за какви ракети става дума, нито кога е извършено изпитанието.
 
Ким Чен-ун е наблюдавал пробното изстрелване на четири балистични ракети от армейска част, съобщи южнокорейската агенция Йонхап, цитирана от Ройтерс.

САЩ осъдиха ракетния залп от Северна Корея

Съветът за сигурност на ООН ще се събере извънредно в сряда по искане на Япония и САЩ, за да обсъди новите севернокорейски изпитания на балистични ракети, предаде Франс прес.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обсъди в телефонен разговор с изпълняващия длъжността президент на Южна Корея Хуан Кхьо-ан какви действия да бъдат предприети в отговор на севернокорейските ракетни изпитания, предаде Ройтерс.


Преди това Тръмп разговаря по телефона с японския премиер Шиндзо Абе, а министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис обсъди севернокорейските ракетни изпитания в телефонен разговор с японския си колега Томоми Инада, съобщи Ройтерс.
 
Матис и Инада нарекоха ракетните тестове неприемливи и безотговорни. Матис потвърди, че САЩ остават твърдо ангажирани към отбраната на Япония, заяви говорител на Пентагона.
 
Русия изрази сериозно безпокойство от севернокорейските ракетни учения

Американски военни започнаха да разполагат системата за противоракетна отбрана THAAD в Южна Корея, ден след като Северна Корея изстреля пробно четири балистични ракети в морето край бреговете на Япония, предаде Асошиейтед прес.

Плановете за разполагане на спорната система за противоракетна отбрана разгневиха не само Северна Корея, но и Китай, който вижда заплаха за сигурността си в мощните радари на тази система, отбелязва АП.

Някои либерални политици в Южна Корея също смятат, че ползите за сигурността от разполагането на системата ще бъдат подкопани от влошаване на отношенията с Китай и Русия, добавя АП.

САЩ и Южна Корея искат системата за противоракетна отбрана да бъде в оперативна готовност до края на годината.
БТА