Гръцкият парламент отказа референдум за пенсионната реформа
Гръцкият парламент отказа референдум за пенсионната реформа / cнимка: БГНЕС

Гръцкото правителство провали вчера в парламента на страната опита на опозицията да свика референдум за спорния закон за пенсионна реформа, предизвикал масови протести, предава БГНЕС.

Всички 151 депутати от управляващата партия и един независим гласуваха срещу свикването на референдума, 146 бяха „за“ и двама се въздържаха. Предложението поначало бе обречено на неуспех, защото изискваше най-малко 180 положителни вота в 300-местния парламент и само отложи временно окончателното влизане в сила на закона.

От правителството заявиха, че целта е да се реформира основно системата за социално осигуряване, която според експерти ще се срине след 15 години, ако остане непроменена. Преди 10 дни законът за промяната й бе гласуван в парламента. „Целта ни е да разрешим този дълго отлаган проблем. Положението е такова, че скоро някои пенсионни фондове няма да могат да изплащат пенсиите“, посочи министърът на труда Фани Петралиа.

Профсъюзите от частния и обществения сектор обещаха да проведат още стачки като протест срещу закона, който според тях орязва предимствата, увеличава възрастта за пенсиониране и увеличава вноските в пенсионните фондове.

Новият закон ще засегне предимно жените и по-специално работещите майки. Той ще намали броя на пенсионните фондове до 13, ще ореже множество специфични и допълнителни пенсии и ще предложи поощрения за онези, които желаят да работят по-дълго време. Гърция, която е сред няколкото държави-членки на Европейския съюз, изправени пред криза в пенсионната система заради нарастване на населението, бе призована от Брюксел да реформира системата си за обществено осигуряване.