7 НПО-та, свързани с "Отворено общество", са посочили 22 от съдиите в ЕСПЧ
Директорът на Европейския център за право и правосъдие Грегор Пюпенк разказа в интервю от Париж за "Неделята на NOVA" за разследването си над обвързаности, на които се е натъкнал, наблюдавайки работата на Европейския съд за правата на човека. Той намира конфликт на интереси между представителите на отделните страни, които са съдии в европейския орган, и различни организации, и обобщи всичко в доклад по темата.

"Така установихме, че много от съдиите са бивши сътрудници на тези организации. 22-ма от 100-те съдии, работили в Европейския съд през последните 10 години, са оглавявали или сътрудничили на организации от неправителствения сектор. Участвали са в дела и взимали решения по казуси засягащи интересите на бившите си работодатели", каза Пюпенк.

Тай обобщи, че 22 съдии са свързани със 7 НПО-та, свързани по някакъв начин с "Отворено общество".

"Например 12 от 22-мата споменати съдии са били активисти на Фондация „Отворено общество“. Същата фондация от своя страна финансира 6 други структури, от където пък идват другите съдии. Тоест, 7 от непраправителствените организации, излъчили въпросните 22-ма съдии, са финансирани от "Отворено общество". Това, както разбирате е проблем. Не може една огранизация да има толкова доминиращо представяне в съда", заяви френският правозащитник.

Директорът на Европейския център за право и правосъдие: Йонко Грозев е нарушил два ключови документа

Последните двама представители от България са "пример за съдии, идващи точно от неправителствени организации - бивши активисти на Българския хелзинкски комитет и на Фондация „Отворено общество“, каза той по адрес на Йонко Грозев и предшественичката му Здравка Калайджиева. И разкри един любопитен факт как от адвокат по дело в ЕПСЧ Грозев става съдия в същия съд. "Настоящият български съдия Йонко Грозев беше провозащитник на руската пънк група Pussy Riot, която защитаваше в Европейския съд за правата на човека, и то в период, когато беше кандидат за съдия. Виждате как адвокати, представлявали свои клиенти в ЕСПЧ, стават съдии. Проблемът тук е поведението на тези вече съдии в момент, когато трябва да сблъскат с дела, свързани с огранизации, чиито активисти са били. Именно това е вторият аспект от нашето проучване, който намирам за скандален!", категоричен е Пюпенк.

"От 22-а съдии, 18 са заседавали по дела свързани с организации, които в миналото са управлявали, или за които са работили. Господин Грозев е един от най-ярките примери за това. Отсъждал е по 2 дела срещу Българския хелзински комитет, чийто основател е именно той. Тоест, той създава една огранизация, работи в нея като адвокат, след което става съдия в ЕСПЧ и накрая отсъжда по дела именно свързани с нея. Не мислите ли, че връзката е твърде силна", възмутен е директорът на Европейския център за право и правосъдие.

И припомня: "Такъв е и случаят с предшественичката на Грозев в ЕСПЧ – Здравка Калайджиева. Тя също е заседавала по голям брой дела, свързани с Хелзинския комитет. Това е сериозен конфликт на интереси". Авторът на доклада за обвързаностите на съдии от ЕСПЧ има и доказателства за изобличените 18 съдии. Пюпенк посочва, че все още реакция от страна на Европейския съд няма. "Европейският съд за правата на човека продължава да не отговаря. Мисля, че са притеснени. Притиснати са и не знаят как да реагират", констатира авторът на доклада.

Пюпенк е категоричен, че санкции за тези съдии трябва да има.

"По принцип, ЕСПЧ е структурата, която трябва да се самосезира. Бях изключително изненадан от поведението от Йонко Грозев пред българските медии, който заяви, че е невъзможно да бъде санкциониран, тъй като като ако това се случи, наказания трябва да има за всички други замесени съдии. Подобен отговор е недопустим. Какво означава това? Че щом има много хора, които не спазват правилата, то правилата не трябва да има?", изумен е още директорът на Европейския център за право и правосъдие.
NOVA