Говорител на Тачи: Косово ще обяви независимост в неделя
Говорител на Тачи: Косово ще обяви независимост в неделя / снимка: Владислав Велев

Въпреки предварителните очаквания косовският премиер Хашим Тачи не обяви точната дата, на която ще бъде обявена независимостта на Косово. Очакваше се той да бъде по-конкретен на пресконференцията, която даде в Прищина, но въпреки журналистическите въпроси Тачи така и не посочи конкретна дата.

По-рано говорител на Тачи заяви, че независимостта ще бъде обявена в неделя. Независимостта на Косово ще бъде провъзгласена в неделя (17 февруари), в 18 ч българско време, става ясно от думите на говорителя на косовския премиер.

Декларацията за независимост, която косовският парламент ще гласува, най-вероятно в неделя, ще съдържа три основни точки обявяване на независимост, обвързване с преходния план на пратеника на ООН Марти Ахтисаари и призив в новата страна да пристигне мисия на ООН, а НАТО да остане.

Македонското радио съобщи, че в събота ще се проведе неофициална среща на между македонския премиер Никола Груевски и косовския му колега Хачим Тачи. Македонските власи засега не са коментирали дали ще признаят независимостта на Косово.