Със 77 ранени полицаи и над 300 ареста приключи протестът в Берлин в четвъртък
Със 77 ранени полицаи и над 300 ареста приключи протестът в Берлин в четвъртък / IStock
В германските градове бяха разположени хиляди полицаи, които са в готовност преди очакваните по-късно демонстрации в цялата страна по случай Първи май, предаде ДПА.
Масови акции ще проведат както крайнолеви, така и крайнодесни. Общият брой на митингите и шествията ще е около 20.

Конфедерацията на германските профсъюзи Де Ге Бе (Deutscher Gewerkschaftsbund DGB) провежда основния си митинг в традиционен стил в Хамбург под лозунга "Бъдещето ни е солидарност". Вниманието обаче е съсредоточено към други протести, които може да бъдат съпроводени с насилие.

Над 5000 полицаи ще са по улиците на Берлин, където миналата година митингите на този ден бяха съпроводени с насилие, особено след смрачаване.

Тази година протестиращите срещу COVID-ограниченията, мнозина от които са от крайната десница, се очаква да се съберат успоредно с обичайните митинги на крайнолеви.

Властите в Берлин очакват до 10 000 души да участват на шествие на левицата, което започва в 18 ч.

Предизвикателство е и вечерният час, въведен в рамките на мерките срещу коронавируса.

В следобедните часове се очаква и демонстрация на групировката "Кверденкен"("Нестандартно мислене"), която се противопоставя на правителствената стратегия срещу коронавируса.

Говорителят на полицията Тило Каблиц каза за ДПА, че в столицата ще бъдат прехвърлени служители на реда от цялата страна. Полицията има право да разтурва демонстрации, ако участниците не спазват дистанция и не носят маски, предаде ТАСС.

През последните години първомайските акции на крайнолевите в берлинския квартал Кройцберг завършват със стълкновения с полицията. Най-сериозните безредици избухнаха през 1987 година. Тогава радикални елементи изгориха десетки автомобили, разбиха супермаркети, подпалиха метростанция. Полицията успя да освободи района от хулигани чак на 3 май.
БТА