/ Guliver/Getty Images
Германският министър на правосъдието Хайко Маас отхвърли обвиненията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за "нацистки практики" в Германия като "нелепи, злобни и неправдоподобни", предаде ДПА.
 
Маас постави под въпрос дали въобще би трябвало да се реагира на провокативните коментари на Ердоган.
 
"Той иска да ни провокира. А ние трябва да внимаваме да не се оставяме да бъдем провокирани", каза Маас в телевизионно предаване.
 
Ердоган свърза германските забрани за провеждане на митинги с "нацистки практики"

Министърът подчерта, че Берлин няма желание да изостря дипломатическия спор, и добави, че не подкрепя обща забрана за публични изяви на турски министри в Германия.
 
Ердоган отправи обвиненията, след като поредица от планирани прояви в Германия с участието на турски министри бяха отменени, главно поради съображения за сигурност.
 
Междувременно турският министър на икономиката Нихат Зейбекчи присъства вчера на събиране в хотел в Кьолн, след като други две събития бяха отменени.
 
В своята реч пред около 300 поддръжници той засегна напрежението между правителствата на двете страни, без да споменава конкретно Германия.
"Ние не позволяваме на никого да ни казва какво да правим и какво - не", заяви Зейбекчи.
 
В същото време той каза, че турците, които са в Германия, живеят "в страна, която е наш приятел". Преди това Зейбекчи присъства на концерт в Леверкузен.
 
БТА