Германски дипломати уволнени заради визов скандал
Германски дипломати уволнени заради визов скандал / netinfo

Няколко служители на германските посолства в Москва и Кайро са били уволнени, след като властите установили, че е възможно стотици визи да са били издадени въз основа на фалшиви документи, предаде Асошиейтед прес.

Списание "Шпигел" твърди в броя си, който предстои да излезе утре, че германското министерство на външните работи разкрило случаите по време на редовна проверка на дейността на дипломатическите представителства. Информацията бе потвърдена от говорител на министерството, пожелал да запази анонимност.

От ревизираните до момента в Кайро 10 хиляди молби за визи 132 съдържат подправени документи. Шестима египетски служители на посолството са заподозрени в предоставяне на фалшива информация на визовия отдел на дипломатическото представителство.

Служител на германското посолство в Москва помогнал на 1259 души да получат визи с подправени документи. Германската полиция вече е успяла да открие 153 от тези хора.

Въпросните служители на двете посолства са уволнени. Все още не е ясно дали те са издавали визите срещу заплащане или са правили услуги на познати.

Асошиейтед прес припомня, че страната вече бе разтърсена от визов скандал през 2005 г., когато бе разкрито, че германски дипломати в Източна Европа, по-специално в Украйна, са издали много визи без да извършат съответните проверки, като са действали в съответствие с директива на външното министерство от 2000 г. Критиците твърдяха, че хлабавата визова политика насърчава притока от престъпници и жени, склонявани към проституция.