Германия експулсира четирима служители на сирийското посолство
Германия експулсира четирима служители на сирийското посолство / снимка: Reuters, архив

Германия експулсира четирима служители на сирийското посолство, заподозрени в шпиониране на сирийски опозиционери, съобщи германският външен министър Гидо Вестервеле, цитиран от Франс прес и ДПА.

Това става два дни след ареста в Германия на двама души, заподозрени в шпионаж за сирийските тайни служби на активисти на сирийската опозиция.

"След задържането на двама души, заподозрени в шпионаж от името на Сирия, наредих четирима служители на сирийското посолство в Берлин да бъдат експулсирани. Сирийският посланик е уведомен за това решение", заяви Вестервеле. Четиримата служители - трима мъже и една жена - имат срок от три дни да напуснат страната.

Във вторник в Германия бяха задържани двама мъже - един сириец и един германец от ливански произход - по обвинение, че шпионирали живеещи в страната сирийски дисиденти.

Според прокуратурата двамата задържани са заподозрени, че са част от шпионска група, работеща за сирийското разузнаване, предава БТА. Твърди се, че те са се внедрили в групи на опозицията в изгнание и са докладвали на водещите си офицери в Сирия в продължение на години.

Възможни са допълнителни санкции срещу Сирия ако Германия открие нови доказателства за сплашване на сирийски опозиционни активисти на германска земя, съобщиха източници от германското външно министерство. В Германия живеят над 32 000 сирийци.