Гари Каспаров в Страсбург по покана на ЕП
Гари Каспаров в Страсбург по покана на ЕП / netinfo

Бившият световен шампион по шах и един от най-известните опозиционни лидери в Русия Гари Каспаров е днес в Страсбург по покана на Европейския парламент.

Той се срещна с председателя на парламента Ханс-Герт Пьотеринг, когото е запознал с обстановката в Русия, с действията на властите срещу опозиционните сили, с инициативите, които тези сили планират.

Подкрепяме всички в света, които се борят за демокрация и върховенство на закона, подкрепяме тези хора и в Русия. Искаме да поддържаме добри отношения с Русия и с руския президент Путин, но наш дълг е да показваме солидарност с хората, които се борят за демокрация и за върховенство на закона, заяви на обща пресконференция след срещата Ханс-Герт Пьотеринг.

Свободният свят не трябва да прилага двойни стандарти, заяви Гари Каспаров. Той посочи, че такива стандарти действат по отношение на руския президент Путин и режима му заради зависимостта на Запада от руски енергийни суровини.

Кремълската пропаганда непрекъснато показва Путин заобиколен от западни лидери, а нас представя постоянно като някакви оплакващи се хора. Това обърква руснаците, оплака се Гари Каспаров.

Той изтъкна, че е почувствал решимостта на Европейския съюз да оказва подкрепа на борещите се за демокрация и върховенство на закона. През март 2008 г. ние не можем да спечелим президентските избори в Русия и да променим нещата, но очаквам подкрепата на Европейския съюз за създаване на солидни демократични институции в Русия, каза той.

Гари Каспаров увери, че той и опозиционните сили в Русия правят ясна разлика между "Путин и режима му, които трябва да си ходят колкото може по-скоро, и Русия, която е част от Европа".